Oedeemtherapie voor mensen die last hebben van vochtophopingen (oedeem)

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is voor mensen die last hebben van een (lymf) oedeem. Een lymfoedeem is een ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem kan aangeboren zijn of ontstaan als een gevolg van kanker, bloedvatproblemen, littekens, een operatie of een ongeval. Hierdoor kunnen de lymfevaten beschadigen met vochtophopingen als gevolg.

Onze oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met verschillende soorten oefentherapie en massage die het vochtafvoerende systeem bevordert. Dit zorgt ervoor dat het vocht wordt omgeleid.

Het duurt even voordat er een blijvend resultaat is bereikt. Als er een stabiele situatie wordt bereikt kan onze oedeemtherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om de situatie stabiel te houden.

 

Welke therapiemogelijkheden zijn er?

De therapie bestaat uit een combinatie van behandelmogelijkheden:

Compressietherapie
Door middel van het aanleggen van bandages wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het  uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. Bekijk ook compressietherapie.

Oefentherapie
Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe omhoog gestuwd. Doordat in de aders en lymfebanen klepjes aanwezig zijn, kan het bloed en vocht alleen maar naar boven richting het hart gaan.

Manuele lymfedrainage
Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen.

Lymftaping
In bepaalde situaties kan van deze nieuwe behandelingtechniek gebruik gemaakt worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het medical taping.
Het wordt vooral toegepast in specifieke situaties, bijvoorbeeld als compressietherapie niet of nauwelijks mogelijk is, of bij kinderen (om ze zoveel mogelijk mobiel te houden).

Onze Oedeem therapeut:

Femke van der Zalm-Bolte

Neem contact op